Contoh Soalan Peperiksaan Pegawai Psikologi S41

Peperiksaan Pegawai Psikologi S41. Artikel khas contoh soalan peperiksaan Pegawai Psikologi Gred S41 ini, ditujukan kepada calon-calon yang akan menduduki exam tersebut pada 17 Julai 2016. Email jemputan telah dihantar kepada calon melalui email oleh SPA. Adakah anda salah seorang daripada mereka yang menerima email jemputan sebagaimana gambar di bawah.

peperiksaan pegawai psikologi s41

email dijemput menghadiri peperiksaan online Pegawai Psikologi S41

Tahniah terlebih dahulu saya ucapkan kerana menjadi salah seorang diantara beratus-ratus orang untuk menghadiri exam tersebut. Ini bermakna anda sudah berada dilandasan sebenar untuk membina kerjaya di sektor perkhidmatan awam.

Penerangan ringkas mengenai Jawatan Pegawai Psikologi Gred S41

Sebagaimana Pegawai Gred 41 yang lain, Pegawai Psikologi juga diletakkan di bawah kumpulan pengurusan dan profesional.Jawatan ini akan diletakkan di pelbagai kementerian dan jabatan.

Gaji minimum ialah RM1909 sebulan dan gaji maksimum ialah RM8644 sebulan. Manakala kadar kenaikan gaji tahunan ialah RM225. Memang lumayan kan.

Anda boleh rujuk di http://www.spa.gov.my/Portal/Deskripsi_Tugas/Ijazah/1152 untuk mendapatkan maklumat lanjut mengenai syarat lantikan dan juga tugas-tugas secara asas.

Format peperiksaan Pagawai Psikologi S41

Format peperiksaan Pegawai Psikolog S41 ialah ianya akan diadakan secara secara online sebagaimana yang dihantar melalui email. Format exam kali adalah lebih kurang sama dengan peperiksaan Penguasa Kastam W41 yang telah berlangsung pada 6 september yang lepas. Ianya dibahagikan kepada tiga seksyen iaitu:

 • Seksyen A – Pengetahuan AM
 • Seksyen B – Daya menyelesaikan masalah
 • Seksyen C – Ujian Psikometrik

Nampak macam mudah kan tetapi ramai juga yang kantoi terutama di seksyen B dan juga seksyen C. Persediaan itu penting apabila ingin menghadapai peperiksaan untuk memasuki perkhidmatan awam. Anda pasti sudah tahu betapa ramainya yang ingin memasuki sektor perkhidmatan awam lebih-lebih untuk jawatan tinggi seperti Pegawai Psikologi S41 ini. Jadi persaingannya amat ketat sekali. Calon-calon perlu lulus dengan cemerlang untuk layak ke pringkat tapisan berikutnya.

Sedikit perkongsian dari saya mengenai persediaan yang perlu anda lakukan untuk menghadapi exam online tersebut. Saya hanya kongsikan beberapa tips ringkas di sini, anda boleh download privew copy secara percuma melalui link yang disediakan di bawah:

>>>>DOWNLOAD PREVIEW COPY<<<<>>>KLIK:LAMAN WEB RASMI RUJUKAN KHAS PEPERIKSAAN ONLINE PEGAWAI PSIKOLOGI GRED S41<<<soalan peperiksaan Pegawai Psikologi S41. Antaranya ialah:

 • Calon mestilah cukup bersedia dengan ilmu pengetahuan tentang pelbagai topik penting untuk menjawab soalan peperiksaan nanti.
 • Calon mestilah membuat sedikit kaji selidik tentang skema bagaimana untuk menjawab soalan peperiksaan tersebut. Apa yang paling penting ialah calon mestilah mengenai visi dan misi serta tugas sebagai seorang Pegawai Psikologi S41.
 • Hindarkan diri anda daripada bersangka mudah dan memandang remeh dengan peperiksaan online S41 ini. Ramai yang gagal adalah disebabkan faktor terlalu mengambil mudah dan memandang remeh.

Contoh Soalan Peperiksaan Pegawai Psikologi S41 Dari Infokerjaya

Rujukan khas yang akan dikongsikan ini adalah rujukan lengkap yang dicipta khusus untuk membantu calon menjawab peperiksaan Pegawai S41 secara online. Ianya meliputi panduan, nota khas dan beberapa contoh soalan peperiksaan dari Infokerjaya resource(Perlu diberi perhatian ianya bukan soalan bocor tetapi cuma gambaran contoh soalan peperiksaan). Panduan ini telah banyak membantu calon lulus dengan cemerlang dalam peperiksaan yang lepas.

Sekarang TIM Infokerjaya sedang bertungkus lumus dalam fasa pengemaskinian terakhir sebelum ianya dihebahkan. Harus diingat panduan yang diterbitkan ini hanyalah merupakan perkongsian maklumat. Segala kandungan dalam pandungan bukanlah dari nasihat profesional dan pihak kami tidak ada kena mengena dengan pihak SPA Malaysia. Ianya hanyalah boleh dijadikan sebagai panduan dan rujukan sahaja. Tujuan penerbitannya ialah untuk membantu calon membuat persediaan terhadap peperiksaan yang bakal dihadapi pada 25 Mac 2015.

TEMPAHAN JUALAN TELAH DIBUKA MULAI SEKARANG!!!

Anda boleh membuat tempahan dengan mengklik banner di bawah:

Contoh soalan peperiksaan Seksyen A – Pengetahuan AM
Peperiksaan untuk seksyen A ini akan dilangsung pada jam 8.00 malam hingga 8.40 malam. Seksyen ini mempunyai 50 soalan. Calon perlu menjawab dalam masa 40 minit. Soalan peperiksaan adalah lebih menjurus kepada hal-hal berkaitan psikologi, pentadbiran, ekonomi, teknologi maklumat dan juga sosial serta apa juga yang dirasakan sesuai dengan taraf pendidikan calon peringkat ijazah. Calon perlu mengetahui perkembangan isu semasa. Banyakkan membaca untuk mendapatkan kelebihan di hari exam nanti.

contoh soalan peperiksaan

Gambaran contoh soalan seksyen A sahaja

Contoh soalan peperiksaan di Seksyen B – Daya menyelesaikan masalah
Exam ini berlangsung pada pukul 8.55 malam hingga 9.40 malam. Calon perlu menjawab 40 soalan yang diberikan dalam sela masa yang ditetapkan. Soalan yang dikemukakan berkenaan dengan kemahiran logik, bagaimana menginterpretasikan data dan konsep matematik berdasarkan sukatan pelajaran peringkat Sijil Pelajaran Malaysia. Saya pecahkan bahagian tersebut kepada tiga bahagian di bawah:

  • Kemahiran logik
soalan peperiksaan s41

Soalan kemahiran logik

  • Kaedah Matematik

Contoh soalanmatematik

  • Kaedah Menginterpretasikan Data
Interpretasikan data

Interpretasikan data

Contoh soalan peperiksaan Seksyen C – Ujian Psikometrik

Calon perlu menjawab solan di seksyen ini dalam 30 minit. peperiksaan Pegawai Psikologi S41 bahagian C ini akan dilangsungkan pada pukul 9.55 malam dan tamat 10.25 malam.Calon-calon dikehendaki menjawab mengenai personaliti calon seperti kepimpinan, intergriti, disiplin, kebolehan sosial dan komunikasi. Bahagian ini adalah bahagian yang paling mudah. Anda hanya perlu menjawab YA atau TIDAK.

Penerangan melalui Gambarajah dan contoh soalan di atas hanyalah merupakan gambaran contoh soalan peperiksaan Pegawai Psikologi S41.

Dapatkan Panduan Khas Peperiksaan Online Pegawai Gred S41 Dari Kami dengan mengklik gambar di bawah.

Penafian: Panduan yang diedarkan oleh pihak kami tiada kena mengena dengan pihak SPA. Ia hanya sebahagian daripada perkongsian maklumat untuk membantu calon-calon membuat persediaan menghadapi peperiksaan. Soalan yang disertakan dalam panduan tersebut hanya sebahagian dari nota-nota yang disediakan pihak kami. Ia bukan SOALAN BOCOR atau SOALAN RAMALAN. Ia hanyalah sebagai panduan buat calon untuk membiasakan diri dengan peperiksaan Pegawai Psikologi S41.

Comments are closed