Cara Setting SSL Percuma Cloudflare Di WordPress

Artikel cara setting SSL percuma yang disediakan oleh Cloudflare untuk pengguna wordpress ini adalah hasil daripada pengalaman saya sendiri ketika melakukan perubahan pada laman BloggInspired pada 16 April 2015. Nampaknya sekarang blog ini sudah menggunakan protokol HTTPS secara percuma. Jadi tidak perlu keluar modal, cuma perlukan sedikit penelitian semasa “setting”.

Secara umumnya untuk mendapatkan sijil SSL ataupun dalam bahasa yang lebih jelas maksudnya iaitu SSL Certificate adalah berbayar. Beberapa tahun dahulu pemasangan protokol SSL ini agak mahal tetapi pada masa sekarang banyak penyedia SSL menawarkan pakej dengan harga yang berbeza-beza. Ianya agak murah berbanding dahulu. Antara yang paling banyak digunakan ialah Comodo. Akan tetapi jika anda ingin memasang sijil SSL secara percuma, cadangan terbaik ialah menggunakan pakej yang disediakan oleh Cloudflare.

Bagaimana Cara Setting SSL Percuma Dari Cloudflare

 1. Daftar di Cloudflare.com.
 2. Masukkan nama domain ataupun blog anda sebagaimana gambarajah di bawah.Klik “add website”.
 3. settig ssl percuma

 4. Tunggu sehingga proses tersebut selesai. Apabila telah selesai tekan “Continue Setup”. Maaf saya menggunakan hatiputera.com, kerana terlupa untuk screen shot tadi.
 5. setting ssl percuma

 6. Klik I’ve added all missing records, continue
 7. step-3

 8. Pilih plan yang anda ingin. Kalau nak pakai percuma pilihlah free plan.Klik Continue
 9. step-4

 10. Ubah nameserver domain anda di DNS Provider(tempat anda membeli domain) dengan menggunakan nameserver yang diberikan oleh cloudflare. Setelah selesai, Klik Continue.
 11. step-6

 12. Jika anda melihat tanda “right” berwarna hijau berhampiran “free plan” bermakna nameserver telah berhubung dengan cloudflare. Langkah seterusnya ialah klik menu di sebelah kanan dan pilih “Cloudflare Setting“.
  step-7
 13. Pada feature SSL, pilih Flexible SSL
 14. step-8

 15. Biarkan seketika Cloudflare. cari plugin “CloudFlare Flexible SSL” dan install ke dalam wordpress. jangan lupa aktifkan.
 16. Pergi ke menu di cloudflare tadi dan Klik Page Rules. Masukkan *domainanda.com* pada ruanga add new rule dan klik “on” pada “Always use https“.
 17. step-9

 18. Selesai.

Jika di browser chrome anda terdapat segitiga berwarna kuning sebagaimana gambar di bawah.
step-10
Ini adalah disebabkan beberapa faktor yang terjadi akibat daripada external file seperti gambar, css dan js yang tidak “secure”. Umpamanya script yang berasal dari histat dan juga fail font css yang berasal dari fonts.googleapis.com. Cuba anda buat semakan terlebih dahulu menggunakan https://www.whynopadlock.com untuk menyemak status HTTPS blog anda.

Paparan “Insecure” yang bertanda pangkah akan dipaparkan. cara mengatasinya ialah:

 • Jika masalah tersebut terjadi kerana fail luar, pindahkan fail tersebut seperti gambar,CSS dan JS ke server anda sendiri.
 • Kebiasaan error terjadi disebabkan oleh fonts.googleapis.com. Anda perlu mencari dimanakah kedudukan http://fonts.googleapis.com tersebut dan ubahkannya menjadi https://fonts.googleapis.com.

Ataupun untuk cara lebih mudah anda install sahaja plugin “SSL Insecure Content Fixer”.

Selamat mencuba cara setting ssl percuma cloudflare. Risiko tanggung sendiri yer.

Baca juga : Cara Install SSL Lets Encrypt.

Comments are closed